Visuele info wordt 60.000 x sneller verwerkt door de hersenen dan tekst. Dit wil zeggen dat de info die je wil doorgeven beter gecommuniceerd kan worden door beelden.
Video vertelt een verhaal, in plaats van een salespitch is een video onderhoudend en luchtig. Als je weet dat video op landingpages tot 86% meer conversie oplevert is er geen reden meer om geen eigen video te plaatsen op je site.
Nadat je de video op de site hebt gezet, hoe kan je er voor zorgen dat mensen de video bekijken en dat ze nadien de gewenste handeling uitvoeren?
1. plaats je video above the fold
Het ideale is dat bezoekers onmiddelijk de video zien wanneer de pagina opent, zodat er niet gescrolled moet worden. Wanneer je de video laag op de pagina zet of verborgen tussen tal van andere copy geef je de video niet de gewenste kans om gezien te worden.
2. maak je video eenvoudig om te delen via Social Media
In principe is het technisch mogelijk om de video op dezelfde server te zetten als je website, hoewel dat niet de beste oplossing is. Het is interessanter om je video te streamen vanuit een video streaming platform zoals YouTube, Vimeo of andere platformen, al dan niet betalend. Daarmee heb je het voordeel dat je video ook zijn weg kan vinden via Social Media, en vooral dat hij los van je site geïndexeerd zal worden door de zoekrobots.
Video op Social Media wordt meer gedeeld dan andere media, maak het eenvoudig om je video te delen, dus integreer zeer duidelijke Social share buttons in of rond de video.
3. gebruik een bijzonder aantrekkelijke thumbnail
De thumbnail is het stilstaande beeld dat de aandacht zal trekken naar de inhoud van je video. Maak het zo aantrekkelijk mogelijk, zorg dat het “stopping power” heeft. Het eerste beeld van je video wordt ook opgepikt door de zoekrobots, daar kan het ook zorgen voor extra views indien het beeld aantrekkelijk genoeg is.
4. nodig je bezoekers uit om de video te bekijken
Je wil uiteraard graag dat sitebezoekers je video bekijken. Het is heel gebruikelijk dat bezoekers van een site maar enkele seconden blijven, indien je ze kan overtuigen om de video te bekijken, blijven ze enkele minuten om je relevante info te bekijken in de video.
Nodig hen dan ook uit om te kijken door duidelijke aanwijzingen “bekijk deze demo” of “bekijk wat X kan betekenen voor u”. Deze teksten kan je op of rond de video plaatsen.
5. geef je bezoekers waardevolle video content
Voor een kijker is het redelijk frustrerend om een video te bekijken die geen meerwarde biedt. Een video die slecht is uitgevoerd met navenante inhoud zal niet converteren. Maak je video relevant met betrekking tot de inhoud van de pagina en voorzie daarbij een duidelijk verhaal en een boodschap. Video is ideaal om complexe producten of diensten uit te leggen, vooral daar waar je anders lange en complexe uitleg nodig hebt.
6. Korter is beter
Video analytics tonen aan dat de grote meerderheid afhaakt na 1 minuut kijken (als ze al niet hebben afgehaakt tijdens de eerste 8 seconden) dus als je het langer maakt dan 1 minuut kan het maar best een stevige meerwaarde hebben. Er zijn uiteraard methodes om de kijker mee te trekken voorbij de 1 minuut. Dat kan door een boeiend of mooi verhaal te vertellen, zowel narratief als visueel, door grappig te zijn, of door hen iets waardevol te leren.
7. Voorzie een duidelijke CTA
Wanneer de video bekeken is, wil je graag dat de kijker een bepaalde handeling onderneemt, je kan doorverwijzen naar een andere pagina met meer specifieke info, je kan vragen om hen in te schrijven op een nieuwsbrief, je kan hen uitnodigen om gebruik te maken van een bepaalde promotie. Net zoals je website is je video bedoeld om te converteren, hoe duidelijker die CTA is, hoe beter. De eenvoudigste manier om dit te doen is door middel van het toevoegen van een clickable link, rechtstreeks in je video.