welk soort video is geschikt voor je bedrijf?

Wim Symoens

1 jul, 2021

 

Video is het meest krachtige medium dat je online kan inzetten. Het creëert vertrouwen bij de kijker en je bouwt een persoonlijke band op met potentiële klanten. Maar welk soort video is het meest geschikt voor je eigen zaak en activiteit? Hieronder lijst ik enkele soorten video op die geschikt zijn voor ieder bedrijf.

 

een bedrijfsfilm of corporate video :  Laat vooral weten wat je kan betekenen voor je klanten. Spreek over je diensten en producten, over je medewerkers, over jullie specialisaties. Hoe en waarom ben je gestart met de zaak, wie werkt er bij jullie, wat zijn de activiteiten…? De focus van de video moet vooral liggen op je klanten en wat je voor hen kan betekenen. Als het mogelijk is breng je echte werknemers in beeld, vooral mensen die dagelijks in contact komen met de klanten. Het moet écht zijn, kijkers kijken binnen in je bedrijf en komen te weten wie je bent en waar je voor staat. Maak het vooral ook spannend en luchtig, zelfs humoristisch indien mogelijk. Maak het zo duidelijk en eenvoudig mogelijk voor degene die kijkt. Spreek over wat je doet en spreek vooral over de voordelen die je aanbiedt via je diensten of producten.

Die video zal altijd op je website staan, bij voorkeur op je homepage en die gebruik je om te delen via Social Media. Deze video kan je om de 3-4 jaar vervangen en opfrissen.

 

explainer video :

levert info over je producten of diensten aan kijkers, max 2-3 minuten is ideaal. Een explainer video heeft een heel duidelijke structuur, gebaseerd op 4 punten.

  1. Intro
  2. Generiek/branding
  3. Inhoud
  4. Call To Action

Het is belangrijk om direct ter zake te komen. In de intro wordt verteld waar het over gaat gedurende 10 à15 seconden, waarbij de eerste 5 seconden cruciaal zijn om de aandacht te trekken. Dan wordt het logo of de generiek getoond. De uitleg volgt in het midden en  op het einde heb je een CTA. Een explainer video helpt om klanten op de hoogte te brengen wat je doet of wat het product kan. De reden waarom dit zo krachtig is, is dat het niet over verkopen gaat, je bent gewoon waardevolle info aan het leveren. Mensen  zijn constant op zoek naar hoe ze iets bepaald moeten doen of hoe iets werkt.

Een Call to Action is dan een heel eenvoudig duwtje in de rug: als je meer wil weten, bezoek  onze site… en als je meteen wil kopen kan dat hier. Het gaat niet over hardselling, het is softselling.

Dit soort video kan je best regelmatig aanmaken, want op die manier zorg je voor content en waarde voor je klanten. Wat gebeurt er in dat bedrijf? Welke producten, diensten of producten zijn van belang voor je publiek?

lead generation video of interactieve video :

Deze video’s hebben een heel duidelijke en korte boodschap. Je wil dat de kijker een bepaalde actie onderneemt, waarbij ze exact weten wat ze kunnen verwachten. Dat kan zijn dat ze een opt-in invullen voor de nieuwsbrief, of dat ze iets specifiek kunnen downloaden, zoals een whitepaper, of dat ze meer informatie kunnen vinden op een bepaalde website, in een andere video of in een online cursus. Het is uiteraard ook mogelijk om zaken rechtstreeks aan te kopen, om door te linken naar een webshop. Deze video’s zijn echt kort, krachtig en to the point en daarom heten ze conversion of lead generation video’s.

Je wil de kijker aanzetten tot een bepaalde actie, je wil hen aantrekken in je salesfunnel zodat ze een mogelijke klant worden.

 

video testimonials :

 zijn interviews met je klanten. Via je bestaande klanten kan je communiceren waarom en hoe jouw producten/diensten zo goed zijn en hoe je hebt geholpen om hun problemen op te lossen. Dit soort video’s zijn bijzonder geschikt om vertrouwen op te bouwen omdat je niet direct aan het verkopen bent, maar het zijn je klanten die jouw diensten en producten aanbevelen bij anderen.

Het ideale is om 5 tot 10 testimonials aan te maken. Zeker wanneer er een project tot tevredenheid is afgerond kan je een tevreden klant aanspreken en hem/haar vragen voor een video testimonial. Maak er zoveel mogelijk aan omdat ze zo krachtig en overtuigend zijn!

case study video :

een klassieke vorm van een case study video is dat je een klant volgt van begin tot einde om te zien hoe ze je product of dienst in de praktijk gebruiken. Neem als voorbeeld een vastgoedontwikkelaar. Denk aan een klant die een gebouw wil neerzetten, iemand die een stuk grond heeft gekocht. Het eerste wat ze doen is een aannemer met een goede reputatie opzoeken, iemand die met goede materialen bouwt en die op tijd en binnen budget kan opleveren.

Zo’n video neemt fragmenten uit het hele bouwproces en zal ook de verschillende oplossingen tonen. Het lijkt in zekere zin op een testimonial, maar het is gedetailleerder uitgewerkt en toont meer hoe bepaalde problemen opgelost worden.

Zo’n proces kan van begin tot einde gevolgd worden over een zeker verloop van tijd en zal de momenten tonen van spanning, verwachting en mogelijke problemen die ook deskundig worden opgelost. Door het hele proces te tonen krijgt de kijker inzicht in de methodes en de werkwijze en dat kan gemonteerd worden in een korte 3-5 min video. Een alternatief is ook om de bouwheer te interviewen zodat hij kan uitleggen hoe het bouwproces in zijn werk is gegaan. Daarbij is het ook belangrijk om de beginverwachting te kennen qua budget, timing en gewenste kwaliteit en dan het uiteindelijke resultaat te tonen. Kijkers willen vooral weten of het een echte case is geweest en daarvoor is video bijzonder geschikt.

Meestal maak je deze video eenmalig aan wanneer er zich een goede case aandient. Bij een volgende case kan je weer een nieuw videoproject opstarten.

achter de schermen video : het is geweldig om te zien hoe dingen ineen gestoken worden en hoe dingen werken. In feite is het een mini docu die toont hoe je bedrijf werkt, wat er achter de schermen gebeurt, wat je eraan doet om het beste product of de beste dienst te leveren aan je klanten. Wanneer mensen dat bekijken, zien ze dat je authentiek bent, transparant en dat je zonder probleem deze insider’s info wil delen. Dat zal tot gevolg hebben dat mensen je gaan vertrouwen omdat wat je doet echt is.

Afhankelijk van de grootte en complexiteit van je projecten kan je één grote productie maken of verschillende kleine video’s.

Het ideale is dat je alle hierboven genoemde video’s gaat aanmaken, er zijn er een aantal die je regelmatig kan bijmaken, er zijn er een aantal die je eenmalig aanmaakt, of update om de zoveel jaren.

Aarzel niet ons te contacteren voor advies op maat van je eigen bedrijf.

Elke onderneming start met een idee. Wij zetten dat idee om in beeld!

Heb je vragen over video of marketing? Onze video experts geven graag advies.

I

Hoe ga je van start met video?

We helpen je graag en leggen je uit hoe jouw videoproject van A to Z vorm kan krijgen.

Onze diensten

Professionele video marketing doet groeien

Video marketing is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Hoe zet jij video’s in om je bedrijf, je product en je klanten in de spotlight te zetten?

Op zoek naar een professionele aanpak? Duw op onderstaande knop, vertel ons in een kort formulier over je project en wij nemen snel en vrijblijvend contact met jou op.

Ontdek meer

Chat GPT + Video Marketing

Chat GPT + Video Marketing

Hoe kan je Artificial Intelligence of ChatGPT gebruiken om je videomarketing te verbeteren?   ChatGPT + Video Marketing? ChatGPT kan effectief...

Lees meer