Vermijd het gevaar van een mislukte videocampagne met deze 4 tips

Wim Symoens

1 dec, 2019

De eerste en belangrijkste stap om zoveel mogelijk mensen te bereiken is door het creëren van waardevolle inhoud die relevant is voor zoveel mogelijk mensen. Een goede marketingvideo ontstaat nooit “en stoemelings”, er zit steeds een plan, een strategie en een concept achter.

Hierbij 4 punten die van belang zijn als je een zo groot mogelijk publiek wil bereiken.

1. Beantwoord de vraag van je doelpubliek

In plaats van een video te gebruiken als verkoopmiddel, is het veel relevanter voor je doelpubliek dat het geprikkeld en geïnformeerd wordt door de info die je geeft. Het is verleidelijk om te denken “hey, we hebben een nieuw product of een nieuwe dienst, we willen het aan iedereen laten weten”.

Als je video ziet als een middel om direct te verkopen, is de kans groot dat je video snel gaat stranden. Tenzij je grappig, mooi, beroemd of sexy bent, zal er nauwelijks iemand interesse hebben in een verkoopspraatje. In plaats van bezig te zijn met je product te verkopen, is het zinvoller om op zoek te gaan naar wat je klanten en prospects verlangen en om hen een oplossing aan te reiken die hen zal helpen hun doel te verwezenlijken.

Eenmaal je weet waar je publiek naar op zoek is, kan je relevante video-content beginnen te bedenken. Vragen die je kan stellen zijn: “Voor wie is dit product of dienst?” “Wat is belangrijk voor mijn klanten en prospects?” “Wat houdt hen bezig?” “Welke frustraties en problemen heeft de klant?” “Om welke reden zou de klant dit product kopen?”

Een redelijk veilige video blijft nog steeds de “how to video”. Bekende voorbeelden zijn: “Hoe maak ik dit gerecht klaar?” “Hoe plaats ik deze ramen?” “Hoe kan ik meer klanten vinden?” “Hoe kan ik dit probleem oplossen?”…

Video’s moeten ofwel leuk zijn ofwel informatief. Mensen hebben weinig tijd te verliezen.

2. Huur een pianospelende poes

Dat zal je miljoenen views opleveren! Poezen en getalenteerde baby’s doen het meestal bijzonder goed. Als je erin slaagt om je merk daaraan te koppelen zit je goed.

Een pak efficiënter is het goed doordenken van een creatief en humoristisch script waarin je product centraal staat. Bekijk hieronder een fantastisch staaltje video–marketing die deze startup een enorme boost heeft gegeven. Ik ken de campagne al een tijdje en blijf het een bijzonder geslaagde video vinden.

Er wordt goed gebruik gemaakt van humor en van referenties uit de populaire media die het doelpubliek begrijpt.

Het fantastische aan die video is dat de kernboodschap uitstekend gecommuniceerd is, namelijk: word lid van de 1$ scheermesclub.

De makers vertrokken van een uitstekend script, het hoofdpersonage was geknipt voor de rol, de shots werden zorgvuldig voorbereid en uitgevoerd. Kortom, de video is professioneel gemaakt, met groot succes tot gevolg. Wat het nog meer interessant maakt is dat deze video voor een zeer schappelijk budget gemaakt is, een budget wat voor de meeste bedrijven haalbaar is. Bekijk ook zeker de website. Above the fold gebruiken ze de video als teaser met daaronder grote buttons waarop je kan bestellen.

Het belang van Entertainment in videoland mag nooit onderschat worden. Goede video marketing kan een bedrijf of een product op de markt zetten!

Schermafbeelding-2013-10-22-om-15.37.21
3. Delen, delen, delen

eenmaal je een video hebt, is het natuurlijk de bedoeling om die zoveel mogelijk te verspreiden.

Fans en volgers zijn de beste manier om content verder te verspreiden via je doelgroep. Maak er een speciaal event van; stuur hen de video al door voor die live gaat en maak hen duidelijk dat ze als eerste VIP’s een preview krijgen. Moedig hen aan om de video hun eigen netwerk te delen. Maak van je fans amabassadeurs en/of marketeers. De kans is heel groot dat zij veel meer bereik zullen hebben met hun posts of tweets dan wanneer die rechtstreeks vanuit het bedrijf worden gestuurd.

Zorg ervoor dat het zo eenvoudig mogelijk is om de video te verspreiden en te delen via de belangrijkste platformen van het moment. Sta ook toe dat mensen commentaar kunnen geven op de video en reageer op de comments.

Los daarvan is het steeds een goed idee om een kleine ‘incentive’ aan een video toe te voegen …kwestie van de kijker tot een ‘call-to-action’ aan te zetten.

Dat kan een klein geschenk zijn, een vervolgvideo, klik hier voor een whitepaper, klik hier voor meer info, klik hier voor een tijdelijke promotie, … De eenvoudigste manier is om interactiviteit toe te voegen direct vanuit de video. Klik hier voor meer info.

Schermafbeelding-2013-10-22-om-15.39.45
4. Call-to-action

Eenmaal je een kijker hebt, kan je heel duidelijke instructies geven over wat de volgende stap is. Elke video kan best een duidelijke call-to-action (CTA) bevatten over wat de volgende te nemen stap is. “Hier moet je zijn voor extra info”. “Hier kan je overgaan tot aankoop”. “Klik hier voor de huidige promotie”, …

CTA’s kunnen best eenvoudig en duidelijk zijn, teveel ineens kan verwarring veroorzaken voor de kijker. Maak het simpel voor hem of haar!

Types van call-to-action:

– “Klik hier om te winnen”. Geef iets waardevol wat de mensen kunnen winnen of downloaden (zoals b.v. een waardebon), of geef een van de items die getoond worden in de video.

– Link door naar een webpagina waar extra info gegeven wordt.

– “Schrijf je in”. Nodig de kijkers uit om zich in te schrijven op je nieuwsbrief.

– “Bekijk andere video’s”. Creëer een link naar andere waardevolle content.

– “Deel de video via sociale media”, stuur de video door naar Facebook, Twitter, Pinterest, Linkedin of Google+

– “Koop nu”. Als de kijker interesse heeft in het getoonde kan hij/zij direct tot aankoop overgaan.

We merken bij onze campagnes dat mensen bijzonder actief reageren op call to actions direct in de video, met scores die boven de 25% gaan.

Denk je zelf aan het opzetten van een geslaagde video campagne? We bieden momenteel een gratis consultatie aan van 45 minuten voor de eerste 5 inschrijvers. Klik hier en claim je afspraak.

Elke onderneming start met een idee. Wij zetten dat idee om in beeld!

Heb je vragen over video of marketing? Onze video experts geven graag advies.

I

Hoe ga je van start met video?

We helpen je graag en leggen je uit hoe jouw videoproject van A to Z vorm kan krijgen.

Onze diensten

Professionele video marketing doet groeien

Video marketing is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Hoe zet jij video’s in om je bedrijf, je product en je klanten in de spotlight te zetten?

Op zoek naar een professionele aanpak? Duw op onderstaande knop, vertel ons in een kort formulier over je project en wij nemen snel en vrijblijvend contact met jou op.

Ontdek meer

Chat GPT + Video Marketing

Chat GPT + Video Marketing

Hoe kan je Artificial Intelligence of ChatGPT gebruiken om je videomarketing te verbeteren?   ChatGPT + Video Marketing? ChatGPT kan effectief...

Lees meer