wat is de ideale lengte voor een bedrijfsvideo?

Wim Symoens

1 feb, 2022

Deze vraag krijgen we permanent van onze klanten.

30 seconden?
Maximaal 1 minuut?
Toch echt niet meer dan 2 minuten!

De ideale lengte bestaat niet

Als je dacht dat we je een eenduidig antwoord konden geven welke lengte duur je aan moet houden voor jouw bedrijfsvideo’s, dan moet ik je teleurstellen. Er is niet één specifieke lengte die het allerbeste werkt voor video. Dat is de conclusie van vele onderzoeken op dit gebied. De ideale lengte hangt namelijk van een aantal factoren af: op welke plek de video geplaatst wordt, het type product of dienst én het type klant.

Het is dus niet mogelijk één bedrijfsvideo te maken die je overal kunt gebruiken.

Wil je dat jouw video het gewenste effect heeft op je eigen doelgroep, dan is het best om met verschillende video’s of met variabele lengtes te werken.

Een video die je probeert in te zetten op verschillende plekken zal zijn doel voorbij schieten. Je kan beter vijf verschillende video’s maken die bedoeld zijn voor één specifiek doel op één specifiek platform.

Korte bedrijfsvideo’s zijn dé trend

We zien naast verhalende video’s een andere constante: korte bedrijfsvideo’s. Verschillende korte video’s die een beeld geven van verschillende onderdelen van je bedrijf.

In het beste geval heeft elke pagina op je website een korte video ondersteund door tekst!

Focus is het toverwoord!

Korte bedrijfsvideo’s openen deuren die met een lange corporate video gesloten blijven. Bijvoorbeeld: je bedrijf biedt drie diensten aan. Met drie korte video’s kan je een beeld vormen van de verschillende diensten. De focus ligt voor de kijker op de dienst die voor hem/haar relevant is. Hij hoeft die andere diensten niet te zien, daar was hij niet naar op zoek.

Heeft je website verschillende pagina’s? Elke pagina heeft baat bij een korte video, ondersteund met tekst. De bezoeker van je website zal in ieder geval eerst de video bekijken.

In maximaal 30 seconden per video is de boodschap meteen duidelijk. Met een korte, hele specifieke video kom je sneller to the point en is de kans groter dat je video wél wordt bekeken.

Movid & Social Media

Nog een groot voordeel van korte video’s is dat ze eenvoudig te delen zijn via Social Media.

Hierbij geef ik je een aantal tips die helpen bij het bepalen van de lengte van jouw video’s:

Tip 1: Zo kort mogelijk

Hou bij het bedenken van het concept altijd rekening met het doel van de video, de boodschap die je wilt overbrengen en de beoogde kijker. Op die manier voorkom je dat de boodschap verwatert en dat de video voor de kijker te lang duurt. Vertel 1 ding tegelijk en vermeld enkel de essentie.

Tip 2: Zo lang als nodig

Een video is idealiter zo lang als nodig om relevante informatie over te brengen, én zo lang als nodig om bij de kijker een bepaalde emotie los te maken.

Tip 3: Vertel niet alles in één video

Niet alle informatie over jouw bedrijf is voor elke kijker even interessant. Zorg dat de boodschap die je vertelt interessant is voor de beoogde kijker. Heb je veel te vertellen aan verschillende doelgroepen? Maak het de kijker makkelijk door een aantal korte specifieke video’s te laten maken in plaats van één algemene lange video.

Tip 4: Zet de meest interessante informatie aan het begin

Niet iedereen heeft de tijd of het geduld om een video uit te kijken. Zorg er dus voor dat je snel tot de kern komt, zodat je er zeker van bent dat je elke kijker de meest belangrijke informatie mee geeft.

Tip 5: Waar wordt de video geplaatst

Social media platformen zijn ontzettend op video gericht. Op het ene social media platform werkt een zo kort mogelijke bondige video het beste, op een ander platform is er iets meer tijd om wat meer informatie te kunnen geven.

bron: tasfilms videoproductie, “Hoe lang moet een video zijn?

De ideale lengte van een video op Facebook

Op Facebook wordt er flink gescrold door content. Je video moet dus bijzonder visueel aantrekkelijk zijn. Zorg ervoor dat de video’s die je op Facebook plaatst altijd ondertiteling hebben. Facebook zet het geluid van video’s namelijk standaard uit. Het zou zonde zijn als de video niet duidelijk is voor de kijker zonder geluid.

De ideale Facebook video is kort, informatief en het liefste ook nog met humor. De ideale videolengte voor een video op Facebook is volgens Hubspot minder dan 1 minuut. Extreem kort dus.

De ideale lengte van een video op Instagram

Instagram is geschikt voor microvideo’s. Dit zijn bijvoorbeeld achter de schermen video’s of fun sfeervideo’s. De ideale lengte is minder dan 30” en max 60”.

De ideale lengte van een video op Twitter

Op twitter heb je 30” om je boodschap over te brengen. Je kan hier prima een teaser plaatsen die verwijst naar een langere bedrijfsfilm. De link naar de langere versie kan je toevoegen aan de omschrijving.

De ideale lengte van een video op Linkedin

Linkedin is natuurlijk erg zakelijk gericht. Hier is geen lengte-limiet. Linkedin is uitermate geschikt voor testimonials, en informatieve ‘how to’ content.

De ideale lengte van een video op YouTube

Op Youtube mag je langere video’s uploaden. Mensen bezoeken YouTube specifiek om video te bekijken. Daardoor is de spanningsboog van de kijker op Youtube over het algemeen een stuk langer. Toch wordt het meeste engagement ervaren bij video’s onder de 2 minuten.

Neem gerust contact met ons op en we laten graag zien hoe je klanten en prospects kan bereiken op een leuke en creatieve manier, met video’s die meteen de juiste lengte hebben.

We helpen je graag bij de uitvoering van je eigen videomarketing plannen, klik hier voor meer info

Elke onderneming start met een idee. Wij zetten dat idee om in beeld!

Heb je vragen over video of marketing? Onze video experts geven graag advies.

I

Hoe ga je van start met video?

We helpen je graag en leggen je uit hoe jouw videoproject van A to Z vorm kan krijgen.

Onze diensten

Professionele video marketing doet groeien

Video marketing is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Hoe zet jij video’s in om je bedrijf, je product en je klanten in de spotlight te zetten?

Op zoek naar een professionele aanpak? Duw op onderstaande knop, vertel ons in een kort formulier over je project en wij nemen snel en vrijblijvend contact met jou op.

Ontdek meer

Chat GPT + Video Marketing

Chat GPT + Video Marketing

Hoe kan je Artificial Intelligence of ChatGPT gebruiken om je videomarketing te verbeteren?   ChatGPT + Video Marketing? ChatGPT kan effectief...

Lees meer