De meesten zijn zich bewust van het nut om, door middel van Search Engine Optimization (SEO), hun online positie in de zoekrobots te verbeteren. Slechts weinigen doen hetzelfde met video, terwijl het veel eenvoudiger is om met video topresultaten te bekomen. Aangezien slechts een klein aantal mensen hierin investeert, is de concurrentie minder groot en maakt je video 50 maal meer kans om op Google pagina 1 terecht te komen. (Forrester research, 2011)
Het is niet voldoende om een video te maken, die naar Youtube te uploaden en dan maar hopen dat de video gezien zal worden. Optimaliseer je video voor maximale zichtbaarheid en vindbaarheid via Google. Door een goed omschreven titel en een korte maar duidelijke beschrijving uit te werken, zorg je ervoor dat je video sneller gevonden zal worden. Voorzie daarom zeker ook relevante keywords en tags. Promoot je video via social media. Vanop Youtube kan je heel snel en makkelijk delen via de handige “one-click” optie onder je video.
Google kan niet zien waarover je video gaat
Zoekrobots zijn nog niet zo ver gevorderd dat ze kunnen zien wat er in een video eigenlijk verteld wordt. Om die reden is het van groot belang om manueel informatie over je video toe te voegen. Zo zal je video sneller gevonden worden door mensen die effectief op zoek zijn naar die specifieke informatie die je verspreidt.
Hoe gaat Video SEO (VSEO) praktisch in zijn werk?
Wanneer ik spreek over VSEO is er zeker een verband met gewone SEO. De basismethode van VSEO neemt het systeem van SEO over en combineert het met enkele zaken die specifiek op video gericht zijn.
Het uiteindelijke doel van VSEO is om via organische zoekresultaten je video zo hoog mogelijk te laten ranken op die plekken waar je doelpubliek zoekt.
Dit is een handige checklist die je kan volgen om video’s in Youtube en op de zoekrobots te optimaliseren:
- Titel : je hebt ruimte voor 99 karakters om je titel zo goed mogelijk te omschrijven. Dus bedenk zeker op welke keywords je gevonden wil worden. Vergeet zeker niet om de inhoud ook in de titel te vermelden + de branding van je merk of product.
Maak de titel aantrekkelijk – dit is de trekpleister van je video. Sterke titels en visueel krachtige thumbnails (d.i. het stilstaand beeld dat je ziet van de video) zijn meestal de aanleiding voor bezoekers om je video te bekijken. Een vraag die je je dus steevast moet stellen bij het bedenken van een titel is: “mocht ik deze titel in de zoekresultaten terugvinden, zou ik er zelf op klikken?”
- Maak eerst werk van je keywords, concentreer je vervolgens op de titel en de branding.
- Zorg voor een titel die de thumbnail versterkt, het geheel moet een logisch en coherent verhaal vertellen.
- Omschrijving: je beschikt over 5000 karakters, wat best veel is, dus benut zoveel mogelijk van die ruimte om je video duidelijk en op een bondige, aantrekkelijke en creatieve manier te omschrijven. Je kan eventueel de uitgeschreven versie van de voice-over gebruiken, of een uitgeschreven versie van de dialogen.
- Begin en eindig de omschrijving met de url waar mensen meer info kunnen vinden, incl. http://www zodat het een actieve hotlink wordt waar mensen op kunnen doorklikken.
- Vraag aan mensen om je video te liken. Het aantal views en likes speelt een rol in de ranking van Youtube en Google. Like je eigen video (ik zal het niet verder vertellen).
- Tags: zijn belangrijk om je video in een juiste categorie onder te verdelen, zodat je video zichtbaar is op relevante plekken. Voorzie ook tags voor je naam, product en je branding.
- Comments: maak het mogelijk dat mensen commentaar op je video kunnen leveren. Zo krijg je nuttige feedback en kan je in contact komen met bestaande en/of potentiële klanten. Je kan de comments ook afzetten, maar dan wordt er op een andere plek over je merk of product gesproken en ben je minder of niet betrokken.
- Embedding: het delen van je video via blogs en social media kan je views een enorme boost geven en zorgt mogelijk ook voor extra views naast je eigen website, Facebook of blog.
- Deel, deel, deel: of het verspreiden van video (syndiceren in vakjargon). Verspreid de video op zoveel mogelijk platformen, en dus niet enkel op Youtube. Op die manier vergroot je de kans dat je video gezien zal worden.
- Views bekomen: zorg ervoor dat je video boeiend en goed genoeg is zodat mensen blijven kijken. Maak het de moeite om naar te kijken. Mensen hebben vaak weinig tijd of kunnen hun aandacht er maar gedurende een korte tijdspanne bijhouden! Zorg er dus voor dat je content op punt staat!
Veel succes gewenst met je video SEO!
Denk je zelf aan het opzetten van een videocampagne? We bieden momenteel een gratis introductie van 45 minuten aan voor de eerste 5 inschrijvers. Klik hier en claim je afspraak.
Heb je zelf ervaring met video SEO? Deel die in het veld hieronder.