Chat GPT + Video Marketing

Wim Symoens

10 mrt, 2023

Hoe kan je Artificial Intelligence of ChatGPT gebruiken om je videomarketing te verbeteren?

 

ChatGPT + Video Marketing?

ChatGPT kan effectief een bijzonder handig hulpmiddel zijn bij het aanmaken van je marketing video’s. Ik pleit op geen enkele manier voor het blind toevertrouwen van taken aan ChatGPT (zoals het schrijven van scripts of voice overs), maar het kan best een nuttige tool zijn tijdens verschillende fases van het video productie proces. Mits juist gebruikt kan ChatGPT je extra inzichten, en mogelijk tijdswinst opleveren tijdens het aanmaken van je video marketing content.

 

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een geavanceerd taal generatiemodel ontwikkeld door OpenAI. Het gebruikt de nieuwste deep learning-technieken, om supersnel teksten te genereren die lijken op menselijk geschreven teksten. Maak een gratis account aan en je kan ermee aan de slag.

 Het model is getraind op het verwerken van een enorme hoeveelheid internet tekst, waardoor het veelzijdig is en kan reageren op een breed scala aan onderwerpen.

ChatGPT heeft een aantal potentiële toepassingen, waaronder vertalingen, het beantwoorden van vragen en het genereren van teksten voor creatieve doeleinden. Er zijn ook mogelijkheden op gebied van videocreatie, waar het kan worden gebruikt om relevante info te zoeken over je onderwerp, en het ook nuttig kan zijn als aanzet om scripts of voice-overs te schrijven.

Wat is videomarketing? 

Videomarketing maakt gebruik van videomateriaal om leads aan te trekken en te behouden. Productdemo’s, infomercials, testimonials en explainer video’s zijn allemaal geschikte formaten die gebruikt worden in videomarketing.

Video commercials zijn vaak succesvoller dan tekstadvertenties, omdat video snel de aandacht trekt en het medium bijzonder geschikt is om zeer snel en duidelijk info over te brengen. Bovendien zijn de meeste mensen visueel ingesteld.

Marketeers kunnen hun voordelen doen met Artificiële Intelligentie (AI) indien het op een doordachte manier als hulpmiddel ingezet wordt.

Voordelen van ChatGPT voor videoproducties

 

Verbeterde efficiëntie en snelheid

Met ChatGPT kan je zeer snel relevante inhoud genereren in een fractie van de tijd die een persoon daarvoor nodig zou hebben. Zoek via ChatGPT naar onderwerpen, eigenschappen, USP’s en algemene info over je onderwerp: dit bespaart niet alleen tijd, maar resulteert vaak ook in een basistekst waarmee je aan de slag kan.

Consistentie en nauwkeurigheid

Met zijn deep learning-model dat beroep doet op een enorme hoeveelheid gegevens, kan ChatGPT inhoud genereren die zowel consistent als nauwkeurig is. Met die basis inhoud kan je aan de slag met je videoproducties, indien die basis info op een creatieve manier wordt omgezet naar relevante videocontent.

Genereren van spreektaal

ChatGPT’s vermogen om specifieke instructies te begrijpen en om inhoud te genereren in natuurlijke taal, maakt het een interessant hulpmiddel voor video producties. Voer een opdracht in ChatGPT en er rolt mogelijk een tekst uit die als basis kan dienen voor een script of een voice over. Ik pleit er op geen enkel moment voor om de letterlijke ChatGPT teksten te gebruiken, het kan dienen als checklist, als leidraad of als ideeën generator. Scripts en voice overs worden uiteraard best geschreven door gespecialiseerde scenaristen. 

Hoe kan je Chat GPT inzetten om je videomarketing te optimaliseren

 

1.    Stel eerst je doelen en strategieën op

Je kan ChatGPT inzetten om suggesties op te zoeken die aansluiten bij je sector: wat zijn pijnpunten, terugkerende vragen, zoektermen waar je klanten naar op zoek gaan? Welke oplossingen kan je bieden met je product of dienst die aansluiten bij de uitdagingen waar je doelgroep mee zit? Op die manier kan je een lijst opstellen met vragen en antwoorden, zodat je een basis structuur hebt om een campagne uit te rollen. 

2.    Brainstormen met ChatGPT

ChatGPT kan bijvoorbeeld nuttig zijn om je eigen kennis en inzichten af te stemmen met de zoekrobot. Mogelijk krijg je nieuwe informatie en is het de moeite waard om te weten wat er algemeen geweten is over je sector, je product of je doelgroep. Chatten met de zoekrobot kan tot verrassende inzichten leiden.

3.    Leg de basis voor een videoscript

De kans is klein dat er meteen een kant -en klaar script uitrolt, en het is ook niet de bedoeling om een ChatGPT script blindelings te gebruiken, maar het kan wel interessant zijn om te weten met welke versie het systeem op de proppen komt. Mogelijk haal je er wel interessante ideëen uit, of kunnen er bepaalde concepten toegevoegd worden aan je eigen script.

4.    Genereer boeiende titels voor je video

Zeker wanneer je een hele reeks video’s maakt kan het de moeite zijn om de suggesties van ChatGPT op te vragen. Voor zoekrobots en YouTube zijn de titels van groot belang, in die zin weet ChatGPT natuurlijk bijzonder goed welke info er al online bestaat over een thema en met welke titels je de aandacht kan trekken. Het loont de moeite om de vraag te stellen: ‘kan je 10 titels van max 60 karakters genereren over topic XYZ?’

5.    Call to Action

Elke marketing video moet eindigen met een duidelijke CTA (Call To Action): wat wil je dat de kijker doet eenmaal de video is bekeken: bezoek deze pagina, download het e-book, maak hier je afspraak…. Vraag gerust eens aan ChatGPT welke CTA wordt voorgesteld, wie weet komt er iets totaal nieuw en anders uit.

6.    #Videotags

Wanneer je video’s op Social Media kanalen zet zoals Youtube, Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram doe je er goed aan om context mee te geven over de video’s: waar gaat dit over, wat is het thema of onderwerp. Op die manier vergroot je de kans dat de video bekeken zal worden door je doelgroep. Vraag eens aan ChatGPT welke #keywords het voorstelt voor je eigen sector of onderwerp. 

ChatGPT en videomarketing

 

7.    Video omschrijving op YouTube en Facebook

Om ervoor te zorgen dat de zoekrobots je video’s eenvoudig gaan vinden is het essentieel dat je geschreven info toevoegt. De zoekrobots kunnen immers de inhoud niet interpreteren, ze gaan voort op de geschreven info zoals titel, omschrijving en tagging. Vooral op gebied van de video omschrijving kan ChatGPT zeer handig zijn en een serieuze tijdsbesparing opleveren.

8.    Voice over

Een voice-over stem is vaak een essentieel onderdeel van een video. Het kan de kijker door het verhaal leiden en belangrijke informatie geven. Ook hier kan ChatGPT een serieuze hulp zijn om je script om te zetten naar een stem. Net zoals tevoren aangegeven is het weinig waarschijnlijk dat het meteen 1 op 1 bruikbaar zal zijn, maar het kan wel een basis vormen voor je uiteindelijke tekst.

 

Wat zijn de beperkingen van ChatGPT bij het maken van video content?

 

Gebrek aan creativiteit: Hoewel ChatGPT teksten kan genereren die er op het eerste zicht vrij goed uitzien, toch mist het de menselijke toets en creativiteit die afkomstig is van een menselijke schrijver. De output kan grammaticaal correct zijn, maar vaak mist het originaliteit + soms zitten de teksten ook compleet naast de kwestie. Of zijn het gewoon knullige teksten.

Beperkt begrip van de context: ChatGPT is getraind op het verwerken van enorme hoeveelheden tekstgegevens, maar het kan moeite hebben om de context van een bepaalde situatie of onderwerp te begrijpen, vooral wanneer het gaat om complexe of genuanceerde onderwerpen.

ChatGPT is een machine-leermodel dat afhankelijk is van de input die het ontvangt. Als de input onnauwkeurig is of onvoldoende gedetailleerd, kan de output ook onjuist zijn of onvoldoende diepgang hebben.

– Zoals je hieronder kan zien, kan een tekst gegenereerd door ChatGPT best ridicuul klinken, en zelden meteen bruikbaar voor je eigen communicatie.

ChatGPT en videomarketing

 Ondanks deze beperkingen kan ChatGPT een waardevol hulpmiddel zijn bij het maken van video’s en kan het als basis of aanvulling dienen voor het creatief team. We pleiten er op geen enkel manier voor om de ChatGPT gegenereerde content copy paste te verwerken in de video’s. Scenario’s en voice-overs schrijven, een videomarketingplan uitrollen, dat is en blijft het werk van een creatief videoteam. ChatGPT kan een handig hulpmiddel zijn, niet meer of niet minder.

 

 

Wil je hier even over sparren?
Dat kan. Neem contact op met ons via de contactpagina of onderstaande knop.

Elke onderneming start met een idee. Wij zetten dat idee om in beeld!

Heb je vragen over video of marketing? Onze video experts geven graag advies.

I

Hoe ga je van start met video?

We helpen je graag en leggen je uit hoe jouw videoproject van A to Z vorm kan krijgen.

Onze diensten

Professionele video marketing doet groeien

Video marketing is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Hoe zet jij video’s in om je bedrijf, je product en je klanten in de spotlight te zetten?

Op zoek naar een professionele aanpak? Duw op onderstaande knop, vertel ons in een kort formulier over je project en wij nemen snel en vrijblijvend contact met jou op.

Ontdek meer